Wellicht lees je dit artikel omdat je een zoon of dochter hebt die ondanks alle inspanningen, de Franse werkwoorden maar niet onder de knie lijkt te krijgen. Of misschien is het wel iets waar je zelf tegen aanloopt wanneer je in het Frans schrijft of spreekt. In ieder geval, ik begrijp het en weet dat het frustrerend is. Maar zoals voor de meeste problemen bestaan er gelukkig oplossingen.
Ik deel hier graag een aantal tips & tricks om je alvast op weg te helpen!
Werkwoorden = struggle
Al zolang als ik me kan herinneren, associeer ik het leren van de Franse werkwoorden met kommer en kwel. Niet dat ik er zelf veel last van had als tweetalige, maar ik weet nog goed dat mijn vrienden me telkens weer duidelijk maakten dat ik op dat vlak toch wel veel “chance” had. Later werd ik zelf leerkracht Frans en gedurende 18 jaar hoorde ik van mijn leerlingen niets anders: te moeilijk, uitzichtloos, laat maar, ik ga het nooit kunnen…
En toch, als je ooit vlot wil communiceren in het Frans, zal je die verdomde werkwoorden moeten beheersen. Je komt ze immers overal tegen, in elke zin, soms met velen bij elkaar, incontournables dus …
Waar loopt het mis?
Eerst en vooral is er een groot gebrek aan direct contact met de Franse taal. De werkwoorden worden heel theoretisch aangeleerd en blijven daarom onvoldoende hangen.
Een tweede punt is dat de verschillende tijden los van elkaar worden aangeleerd en het op die manier onmogelijk is om inzicht en grip te krijgen op het grotere geheel. Geloof het of niet, maar het werkwoordsysteem is best wel logisch opgebouwd!
Verder moet gezegd worden dat zeer frequente werkwoorden zoals bijvoorbeeld “aller” en “dire” vaak onvoldoende geautomatiseerd zijn waardoor eenvoudige conversaties en geschreven communicatie onmogelijk worden.
Hoe kan het beter? - Praktische tips
1. Zoek contact met de taal
Het is essentieel om op zoek te gaan naar referentiepunten die ervoor zorgen dat de theoretische kennis ook overgaat in praktische kennis. Wanneer je 10 minuten werkwoordsvormen instudeert, kan je best ook 10 minuten Frans lezen of beluisteren. Je zal daarom niet exact dezelfde werkwoorden tegenkomen als degene die je net instudeerde, maar je komt wel werkwoorden tegen die effectief gebruikt worden en beter blijven hangen.
2. Begrijp en beheers het systeem
Wil je een bepaalde wijs/tijd inoefenen, kijk dan steeds waar die zich bevindt in het systeem. Gaat het om een enkelvoudige tijd (temps simple) of een samengestelde tijd (temps composé)? Situeert die zich in het verleden, het heden of de toekomst? Is er sprake van een specifiek gebruik? Door het achterliggende systeem te begrijpen creëer je rust en zal je altijd je weg terugvinden!
3. Geef prioriteit aan de frequente werkwoorden
Wat als ik je vertel dat er 50 werkwoorden quasi continu gebruikt worden terwijl de anderen veel minder voorkomen? Dan is het toch logisch dat je de prioriteit legt bij het beheersen van die specifieke 50? Ga dus strategisch te werk en zorg dat je eerst deze vormen perfect beheerst, want je hebt ze tenslotte voortdurend nodig. Hierdoor zal je vertrouwen groeien en van daaruit kan je weer verder evolueren.
4. Oefen in context
Handboeken bieden vaak oefeningen aan op één specifieke tijd per keer. De taal is echter veel gevarieerder en in teksten worden tijden dan ook voortdurend naast elkaar gebruikt. Het is dus absoluut aan te raden om te oefenen in context en tegelijk het gebruik van de verschillende vormen te leren.
5. Oefen slim
Kort maar regelmatig de werkwoorden herhalen is altijd beter dan een eenmalig en lang studiemoment te voorzien. Hou verder je fouten en vorderingen bij en maak een lijstje van werkwoorden en tijden waar jij nog extra op moet oefenen. Bedenk zinnen waarin je de verschillende vormen gebruikt en schrijf ze op of simuleer een conversatie waarin je ze gebruikt.
Tenslotte nog een vraag voor jou: welk Frans werkwoord is jouw ultieme zwarte beest? Deel je antwoord in de commentaar!
Wil je graag extra hulp om eindelijk die Franse werkwoorden te beheersen en sterker te staan? Mis dan zeker ons programma SOS Verbes niet: doelgericht, efficiënt en flexibel! Ideaal voor jongeren vanaf het 4de middelbaar, maar ook een aanrader voor volwassenen die aan opfrissing toe zijn! (niveau B1 tot C1 – alle tijden, wijzen en werkwoorden zijn in het programma opgenomen).
Wil je liever individuele begeleiding? Dat is ook mogelijk. Contacteer ons telefonisch of via mail om mogelijkheden te bespreken.
Comentarios