Was het laatste examen geen succes of vindt u het gewoon belangrijk dat uw zoon of dochter met meer vertrouwen en plezier Frans leert?
Wij geven u graag de volgende 3 tips mee:
1. Begin (of herbegin) met de basis
Waarom vinden jongeren Frans op school zo moeilijk? En hoe komt het dat ze zich niet altijd in staat voelen om zich vlot uit te drukken?
Vergelijk het leren van een taal even met het bouwen van een huis. Vooraleer je effectief je huis kan neerzetten, heb je stevige funderingen nodig. Muren kan je pas bouwen als je basis goed zit, de afwerking heeft pas nut als al de rest blijft staan. Om een taal te leren geldt exact hetzelfde: wanneer je de basis niet beheerst, dan kan je onmogelijk verder bouwen en groeien, je botst immers snel op je limieten.
Om een concreet voorbeeld te geven: het is belangrijker om eerst de vervoegingen van de 50 meest frequente werkwoorden van het Frans "perfect" te beheersen vooraleer je aan de subjonctif van een werkwoord zoals "acquérir" begint.
Er wordt helaas te vaak van uit gegaan dat de basis gekend is en er worden bovendien steeds nieuwe elementen toegevoegd. Dit zorgt voor verwarring en verklaart waarom vele jongeren zich wat verloren voelen. Het is dan ook essentieel om even een stap terug te zetten, je funderingen te checken en ze zo nodig weer te verstevigen.
Maar wat zijn nu die "grammaticale funderingen" in het Frans?
- de vervoeging van de 50 basiswerkwoorden
- het gebruik van de basistijden en -wijzen (indicatif présent, imparfait, passé composé, plus-que-parfait en futur simple - impératif - conditionnel présent - participe présent)
- de basisvoorzetsels (à, de, chez, devant, derrière, sur, après, avant, avec, pour, dans, en, par, entre, contre)
- de vraagstelling
- de negatie
- de tijds- en plaatsuitdrukkingen
Deze basisgrammatica is prioritair, pas daarna verstevig je de "grammaticale muren" en wanneer dat ook goed zit, kan je "grammaticale afwerking" nastreven. Natuurlijk heb je ook (basis)woordenschat nodig! Hoe je die kan leren en versterken, lees je in het volgende punt!
2. Zoek maximaal contact met de taal
Woorden leren heeft enkel nut als je ze ook effectief gaat gebruiken. Zo niet blijven ze slechts kort in je hoofd hangen, voor het afleggen van een toets of een examen, om daarna weer even snel te verdwijnen en plaats te ruimen voor nieuwe, belangrijkere zaken.
De beste manier om woorden in het geheugen te fixeren, is door die woorden op te zoeken in hun reële context. Lezen en luisteren zijn dan ook essentiële activiteiten in het taalverwervingsproces, ze zorgen er immers voor dat zowel grammatica als woordenschat veranderen van iets louter theoretisch naar iets praktisch.
Omdat we beseffen dat jongeren niet spontaan op zoek gaan naar dat contact met de taal, bieden we in onze online Académie Etudiant een rubriek "Lire & Ecouter" waar we elke week een nieuwe actuele tekst en video voorzien die volledig aansluiten bij de leefwereld van de jongeren. Op die manier kunnen ze wekelijks hun lees- en luistervaardigheid trainen (moeilijke woorden zijn uitgelegd en ook vragen over de inhoud zijn voorzien) en tegelijk nieuwe onderwerpen ontdekken. Ook het beluisteren van Franse liedjes (in onze rubriek "Chansons") draagt enorm bij tot de algemene taalvaardigheid (uitspraak, taalritme, woordenschat). Tenslotte biedt onze Académie ook concrete taalactiviteiten ("Activités") aan om schrijven en spreken heel gericht te oefenen (vb. het schrijven van een formele mail, het navertellen van een gebeurtenis, het schrijven van een blogtekst, enz.); bij elke oefening voorzien we bovendien een modelantwoord
Jongeren die onze Académie Etudiant reeds gebruiken, vertellen ons regelmatig dat ze aanvankelijk niet heel enthousiast waren om wekelijks een extra Franse tekst te lezen of video te bekijken, maar dat ze nu vaak heel nieuwsgierig zijn naar het nieuwe onderwerp van de week en vooral ook voelen dat hun kennis van het Frans erop vooruitgaat. Logisch, want deze methode benadert het sterkst hoe iemand zijn moedertaal verwerft.
3. Studeer korter, maar regelmatiger
Onze laatste tip is u wellicht bekend, maar toch merken we dat jongeren hun studieproces nog te weinig optimaliseren. Nieuwe woorden worden erin gedramd de dag voor een toets of examen en dat is alles behalve efficiënt. De kans is dan veel kleiner dat deze woorden blijven hangen want ook hier geldt: hoe meer herhaling, hoe beter. Drie maal 20 minuten studeren op een week, vraagt natuurlijk meer planning dan één maal 60 minuten voorzien, maar het is wel 3 keer zo waardevol. Daarnaast is het even belangrijk om tijdens het studeren "actief" bezig te zijn: zinnen bedenken, woorden luidop uitspreken, substantieven linken met werkwoorden, schrijven,...
In de ideale wereld zou je de dag voor een examen Frans niet meer moeten studeren, maar zou je je bezig houden met lezen en luisteren en vooral op tijd gaan slapen!
Zo, we hopen dat je je zoon of dochter kan motiveren om met deze tips aan de slag te gaan.
Viel het resultaat van het examen Frans tegen? Dan kan het interessant zijn om nu reeds de juiste stappen te nemen: af en toe een interessante tekst lezen, een leuke reportage bekijken, strategische tips nalezen of een specifiek stukje grammatica herhalen, ... op ons online platform kan het allemaal! Voor 6 maanden toegang betaal je momenteel slechts €59 en je krijgt er gratis het herhalingsprogramma SOS VERBES bij!
Bekijk en bespreek dit alles zeker eens met je zoon of dochter en moest jullie nog vragen hebben, mogen jullie ons altijd contacteren zodat we samen naar de beste oplossing kunnen zoeken.
Bonnes vacances et à bientôt!
Team Creafrench
Comments